Author Topic: Malwarebites anti-exploit process is not started  (Read 9692 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pete!

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5171
    • View Profile
Malwarebites anti-exploit process is not started
« on: July 13, 2015, 03:49:00 PM »
I may have broken MBAE yesterday...

I was experiencing occasional "netio.sys" crashes...so I ran "verifier" and rebooted.
After the reboot my system was running very sluggish, so I decided to do it at a more convenient time  and stopped the process (verifier /reset).

Ever since..... MBAE hasn't been loading, even if I click the shortcut.
Quote
Malwarebytes Anti Exploit protection is not started. The anti exploit process will be terminated.

I uninstalled MBAE with the included uninstall program, and reinstalled the latest version.
It still won't load properly, I'm still getting the above error message.

Any suggestions?

~~~~~EDIT~~~~~
I'm using the "free" version od MBAE
WinPatrol Plus verifies it's one of my "Startup programs", but not an "Active Task".
OS is Windows 8.1, 64 bit

Offline satrow

  • LzD Friends
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 210
    • View Profile
Re: Malwarebites anti-exploit process is not started
« Reply #1 on: July 13, 2015, 04:23:04 PM »
Hi Pete.

Read and carefully follow this BSOD collection routine. Once you have the needed zipped folder, attach it to a reply here and we'll take a look at the details/dumps and try to work out the cause for you.

Offline Digerati

  • LzD Friends
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1024
    • View Profile
Re: Malwarebites anti-exploit process is not started
« Reply #2 on: July 13, 2015, 04:25:25 PM »
Verifier? Where do you see that?

I note via the MBAE help there are two programs you can run to verify MBAE is working correctly. Is that what you mean?
Bill (AFE7Ret)
Freedom is NOT Free!
2007 - 2018

Offline Corrine

  • The Mystical Rose
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 19332
  • "Stronger than the past, united in our goal."
    • View Profile
    • Security Garden
Re: Malwarebites anti-exploit process is not started
« Reply #3 on: July 13, 2015, 04:26:13 PM »
Check Services to ensure MBAE-SVC.exe is Started and set to Automatic.

Edit Note:  While I'm checking WinPatrol and confirming services, Pete gets two other replies! Guess I need to speed it up.  :)


Take a walk through the "Security Garden" -- Where Everything is Coming up Roses!

Remember - A day without laughter is a day wasted.
May the wind sing to you and the sun rise in your heart.

Offline Pete!

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5171
    • View Profile
Re: Malwarebites anti-exploit process is not started
« Reply #4 on: July 13, 2015, 04:55:09 PM »
Corrine, Digerati :
Fixed....
If you ever feel the need to uninstall and reinstall MBAE:
    1. Uninstall using the included uninstall utility
    2. Delete the folder where  you had it installed, (even if it appears empty).
    3. Reinstall the latest version.
I has neglected to delete the folder last time (step 2).

satrow:
I haven't had a crash since I ran verifier, even though I aborted the process early.
It's really too soon to tell, if that did anything, or if it's a coincidence.
If it persists, I'll probably sign up at Sysnative and go through their process.

Offline Corrine

  • The Mystical Rose
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 19332
  • "Stronger than the past, united in our goal."
    • View Profile
    • Security Garden
Re: Malwarebites anti-exploit process is not started
« Reply #5 on: July 13, 2015, 06:57:30 PM »
Satrow is a "BSOD Kernel Dump Analyst" at Sysnative so he can help you here or there if it persists.


Take a walk through the "Security Garden" -- Where Everything is Coming up Roses!

Remember - A day without laughter is a day wasted.
May the wind sing to you and the sun rise in your heart.